Zájem o nové byty v Praze je stále vyšší. Lidi zajímá hlavně lokalita

Zájem o nové byty v Praze je stále vyšší. Lidi zajímá hlavně lokalita

Datum publikace článku: 29. 04. 2014

Byty v Praze jsou letos ještě žádanější než před rokem. Jen za první letošní čtvrtletí stoupl zájem o nové byty v Praze o víc než desetinu v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Ceny bytů v novostavbách přitom klesly.

Vyšší poptávce nahrává mimo jiné nižší úroková sazba u hypoték, která se dostala už pod 3 procenta. Díky tomu mají lidé o úvěry větší zájem a jsou častěji ochotní do nových bytů v Praze investovat. Čím dál víc lidí navíc byty začíná vnímat právě jako investici a kupují je proto, aby je pronajali, po čase prodali a zajistili se tak třeba na důchod.

Lokalita je klíčová

Většina lidí si ale stále kupuje byt pro sebe. Pečlivě ho proto vybírají a jednou z prvních věcí, na kterou se ptají, je lokalita. Zajímá je zejména bezprostřední okolí novostavby. Důležité je, aby byla blízko příroda a v okolí byly školy, školky nebo třeba obchody.

Rezidence Korunní v Praze-Vinohradech

Ideálním příkladem jsou třeba byty Kaskády Barrandově v Praze 5. Nové byty vznikly v atraktivní části Prahy. Obyvatelé novostaveb v okolí najdou parky i veškerou občanskou vybavenost. Nové byty jsou přitom jen kousek od úplného centra Prahy. V současnosti jich je v nabídce už jen 3 etapy a zájemci je získají s výraznými slevami.

Nejvyšší čas nakupovat – ceny porostou

Zájmu o nové byty nahrává také to, že zatímco obecně ceny bytů v Praze stoupají, u nových jdou zpravidla dolů. Ceny za metr čtvereční u starých a nových bytů se liší o několik tisíc korun. Vše tak nasvědčuje tomu, že právě nyní je nejlepší čas na koupi nového bytu v Praze.

Tím spíš, že podle některých odborníků ještě letos ceny bytů stoupnou. Tvrdí to alespoň experti z České národní banky. Podle nich má postupný růst cen bytů s hospodářským oživením ekonomiky v západní Evropě.

<< Zobrazit všechny aktuality