Nákladové nádraží Žižkov je nadále památkou, nové byty se zde zatím nestaví

Nákladové nádraží Žižkov je nadále památkou, nové byty se zde zatím nestaví

Datum publikace článku: 15. 12. 2012

Rozsáhlé území o několika stovkách tisíc čtverečních metrů s tisícovkami nových bytů, kanceláří i obchodních prostor – to vše mělo vyrůst na místě nákladového nádraží Žižkov podle plánů Českých drah a developerské společnosti Sekyra Group.

Ministerstvo kultury na konci listopadu ale již potřetí vyhlásilo část nákladového nádraží Žižkov kulturní památkou, což plány na rozsáhlou revitalizaci celého území nejspíš opět odsouvá. Do budoucna by budovu nádraží rád využil jako své sídlo Národní filmový archiv.

Spory o nákladové nádraží se táhnou roky

Původní velkorysý plán přebudovat rozlehlou lokalitu kolem nákladového nádraží na Žižkově v moderní a zelenou městskou čtvrť s promyšlenou infrastrukturou již dvakrát v uplynulých letech zvrátilo ministerstvo svým rozhodnutím vyhlásit hlavní budovu nádraží kulturní památkou.

Dnes chátrající funkcionalistická budova měla totiž nové čtvrti ustoupit. Autoři plánů se proti rozhodnutí v minulosti již dvakrát odvolali, nejnovější rozhodnutí ministerstva ale revitalizaci celého území opět odsouvá. Podle prvních odhadů by rekonstrukce stávajících budov stála přes pět miliard korun.

Nové byty v Žižkově na místě nákladového nádraží tedy prozatím nebudou. Podívejte se, jaké byly plány na nové byty na Žižkově.

<< Zobrazit všechny aktuality